Uudised

Mulkide folkloorilugu tuleb lavale tantsulise suuretendusega

22. jaanuar 2024 kell 12:14

Karksi-Nuia Kultuurikeskuse ja August Kitzbergi nimelise Gümnaasiumi saalides käib usin tantsude õppimine. Suveks tuleb seitsme rühma rahvatantsijatel, vanuses 6- 65 selgeks saada etenduse jagu tantse, et edasi jutustada mulkide ja Mulgimaa folkloorilugu. Lisaks üle sajapealisele tantsijate väele, harjutavad ja loovad uusi muusikapalasid ligi kümme rahvamuusikut, kes etendust saadavad. Uusi seadeid ja lugusid loovad Lõõtsakuningas Rasmus Kadaja ning folkmuusik Merili Kask, kaasa löövad veel mitmed kohalikud muusikud, nende hulgas ka pärimusmuusik Anu Taul.

Lavale tuleb suur tantsuetendus, mis räägib mulkide elust, kasvamisest ja tegemistest 19.sajandil. Linakasvatuse, karjas käimise, käsitöö, (noore) armastuse ning rõõmsa lapsepõlve seab
tantsusammudesse Birgit Vallas. Birgit lisas, et fookuses on peretraditsioonid ja inimese kasvamine nii otseses kui kaudses mõttes: “Teadsin, et soovin teha etenduse Mulgi folkloori põhjal ja selleks asusin siit sealt mõtteid kõrvale panema juba mitu aega tagasi. Soov on edendada ja edasi kanda omakandi kultuuri, just siin Mulgimaal ja Karksi kandis, koos teiste kultuuri loovate inimestega. Seetõttu olen loominguliselt poolelt koostööks valitud Mulgimaa inimesed, kellel läks minu ideeidu peale silm särama. Lavastajana meeldib mulle pigem astuda kindlates suundades raamist välja, kuid säilitades traditsioone. See kõik kajastub ka lavastuses.”
Lavastusega soovib Birgit Vallas välja tuua seikasid Mulgi rahvakalendrist ja tutvustada kogukonna võimsust läbi tantsijate. On ju Karksi-Nuia on Mulgimaa aktiivseim rahvatantsu kants. Lisaks kõigele muule jutustab etendus ka mulkide lahkusest. Mulkidega käib kaasas legend, et nad on ihned, kuid tegelikkus on hoopis teine. Mulgid tervitavad alati naeratusega, söödavad külalistel kõhu täis ja on naabritele toeks.

Etenduse nimeks sai "Aig viirep armu müüdä" ehk "Aeg veereb armu/armi mööda". Mitmetähenduslik nimi, mis annab edasi etenduse tunded ja emotsioonid. Need tunded aitas Birgit
Vallasel sõnadesse panna Alli Laande. Inimene kasvab koos ajaga ja inimlikud käigud on täis suuri emotsioone, kõige paremini seletab seda sõna arm. Arm tähendab armastust, kuid ka haava paranemist ja valu. Meie aeg veereb just mööda eluteed, jättes maha oma jälje.

Praegu harjutab iga rühm eraldi, kuid juba juuli keskpaigas antakse Karksi-Nuia Rahvapargis ühiselt neli etendust. Killukesi  lavastuse jaoks on  Birgit kogunud kohalikelt mulkidelt, kuulates nende meenutusi lapsepõlvest, uurinud ajalooraamatuid ning mõeldes välja uusi tantse, kuid otsides üles ka vanad. Näiteks leiab etendusse tee ka Vello Ainsalu loodud akordioniharjutus “Urissaare polka” mida Birgit kuulis ühel väikesel jõulukontserdil. Vello Ainsalu harjutusest sündis läbi Merili Kase loomingulisuse elav segu uuest ja vanast.

See etendus ei ole ainult mulkidele, vaid läbi mulkide eluolu jutustatakse lugu, mis läheb kõigile südamesse ning loob paralleele kõikide Eestlaste esivanematega.Etendused toimuvad 14.-17.07. 2024. Pileteid saab osta alates veebruarist Ticketerist ning Karksi-Nuia kultuurikeskusest.